Previous
Next

Altaardoos met drie verrassingssteentjes

€ 32,50
Inclusief belasting

Een altaar wordt gebruikt bij bijvoorbeeld een gebed, ritueel of meditatie. Deze altaardoos van handgeschept en -bedrukt papier kan je makkelijk in- en uitklappen, waardoor hij zelfs geschikt is voor op reis. Je kan je eigen afbeelding in de bovenkant doen en onderin zijn twee vakken voor het bewaren van steentjes, beeldjes of andere belangrijke spullen. Wij geven je alvast drie verrassingssteentjes cadeau bij je aankoop!

Op voorraad
Referentie 1797251115988 Categorie Decoratie

Omschrijving

Jouw thuisaltaar

Of je je altaar nou een permanent plekje in huis wilt geven, of liever tussentijds opbergt, deze opklapbare altaardoos is altijd handig! Dichtgeklapt neemt hij lekker weinig ruimte in. Binnenin is genoeg ruimte om je favoriete steentjes, beeldjes of andere belangrijke spullen op te bergen. Ook kan je er zelf een foto of afbeelding naar keuze in doen.

 

Handgemaakt

Deze dozen komen uit Nepal en worden daar volledig fairtrade gemaakt van handgeschept papier en bedrukt met een blokstempel. Bij het hele productieproces wordt rekening gehouden met het milieu. Het goudkleurige design op de bovenkant is ontworpen door de Nederlandse ontwerpster Svenny Santos.

 

Edelstenen

Omdat een altaar natuurlijk extra fijn is als hij gevuld wordt met betekenisvolle, persoonlijke spulletjes verkopen wij de altaardozen zonder inhoud. Zo kan je hem helemaal naar wens personaliseren. Wel krijg je er 3 verrassingssteentjes bij om mee te beginnen! Elk steentje heeft een bijzondere betekenis, die je er uiteraard ook nog op een briefje bij krijgt.

 

Rituelen

Deze altaardozen zijn voor iedereen, ongeacht wat jouw religieuze of spirituele achtergrond is. Wel zijn ze gemaakt met Hindoeïstische tradities in gedachten. Iedere Hindoe heeft in zijn huis een nisje of altaartje voor het dagelijkse puja-ritueel: het offeren van voedsel, bloemen, water en vuur aan een beeldje van een godheid, gekozen uit het gigantische Hindoeïstische pantheon.

Als je het leuk vindt om wat meer te leren over deze puja-rituelen, kan je hieronder wat extra informatie vinden.

Eén van de grootste verschillen van het hindoeïsme met andere wereldgodsdiensten is het ontbreken van het idee van congregatie. Hindoes hebben geen vrijdag, zaterdag of zondag om naar de tempel te gaan om gezamenlijk te bidden. Hindoetempels zijn altijd open maar worden eigenlijk alleen op religieuze hoogtijdagen bezocht. Het gewone, dagelijkse ritueel voert een gelovige hindoe thuis uit, op zijn eigen manier en tijdstip.

Het allerbelangrijkste is om door middel van het juist naleven van de zelfontwikkelde regels een zo goed mogelijke relatie op te bouwen met de godheid die de gelovige uit het gigantische pantheon van goden en godinnen heeft uitgekozen als zijn ‘persoonlijke’ godheid. Zelfs de allerarmste dorpeling heeft ergens in zijn hut een nisje of altaartje waarop hij dagelijks eenvoudige offers kan plegen. Dit ritueel wordt puja genoemd. Het bestaat uit het offeren van voedsel en bloemen, water en vuur.

Het belangrijkste is dat iedereen voor zich kan bepalen hoe en wanneer hij of zij de godsdienst wil bedrijven. Het puja-ritueel varieert daarom van persoon tot persoon. Iedereen heeft in huis een speciale plek waar de goden gehuisvest zijn. Dat kan variëren van apart altaar bij rijkere families met beelden van brons of zilver tot een vrijgehouden plekje op de grond met beeldjes van hout of terracotta. Men gelooft dat de ziel van de godheid huist in het beeld. De offergaven zijn dan ook letterlijk bedoeld als voedsel. De godheid nuttigt op abstracte wijze het (meestal vegetarische) voedsel dat hem geofferd wordt. Het materiële dat overblijft, wordt later aan de armen of aan de dieren gegeven.

Verder wordt de godheid behandeld als een menselijk wezen. Hij wordt gewassen en aangekleed, met bloemenslingers versierd en bewierookt. Vaak worden de beelden tijdens het puja-ritueel besprenkeld met water uit een heilige rivier. Klank speelt een rol in het puja-ritueel. Naast het uitspreken van mantra’s – heilige klanken – maakt men hemelse geluiden met een bronzen bel. Vuur wordt geofferd met behulp van olielampjes. Naast beeldjes van goden tref je in huisaltaren ook vaak een afbeelding van de Nandi – de heilige stier. Nandi staat symbool voor de god Shiva.